3 redenen om te stoppen met focussen

Al op de lagere school worden we gevraagd te focussen. Iedereen heeft zijn leraar weleens horen roepen: opletten! Zonder focus wordt het lastig om nieuwe dingen te leren. Kunnen focussen is dus belangrijk. En niet alleen om te kunnen leren, maar ook je aandacht te houden bij een gesprek, je email sneller kunt schrijven, en je werk te kunnen doen zonder steeds afgeleid te worden. Je bent dan effectiever en productiever.

Je bent echter veel meer in de focus-modus dan je denkt en nodig is. Even in de pauze op je mobiele telefoon kijken lijkt ontspanning maar is ook weer een gerichte focus, namelijk de berichten die je aan het lezen bent. Terwijl een (korte) pauze juist de momenten zijn om te kunnen ont-focussen. Kunnen ont-focussen is net zo belangrijk en misschien nog wel belangrijker als kunnen focussen. 

Ik geef je 3 redenen waarom je zou moeten stoppen met focussen. 

  1. Wanneer je gefocust aan het werk bent, dan is je aandacht op iets buiten je. De kans is groot dat je aandacht voor jezelf verliest. Hoe voel je je? Voel je je ontspannen of gespannen? Ongemerkt bouw je spanning op in je lichaam. Voel nu maar eens of je spanning vast houdt bij je kaken, schouders en buik. Nu dat je je aandacht ernaartoe hebt gebracht word je je het bewust en kun je ontspannen. Spanning die je vasthoudt in je lichaam kost je energie. Je zal dan sneller moe zijn aan het eind van de dag.
  1. Waarschijnlijk herken je het wel. Je bent voortvarend aan de slag met het schrijven van een voorstel. Op een bepaald punt is opeens de flow weg. Je blijft maar schaven aan een alinea. De minuten vliegen voorbij en je bent niet verder gekomen. Als je niet de ruimte in je agenda hebt om er al te lang aan te werken dan kan dat spanning of stress geven. Dat blokkeert je denken nog meer. Stop met focussen en ga even wat anders doen. Je onbewuste gaat voor je aan het werk want het wil het probleem opgelost hebben. Dat gaat op de achtergrond verder terwijl jij wat drinken haalt of de wasmachine aanzet. Wanneer je weer achter je bureau zit kijk je weer met een frisse blijk en heb je het zo op papier staan. 
  1. Als je vaak in de modus van focus zit, dan moet je beseffen dat je ook informatie mist. Je kent wellicht het filmpje waarin een groep mensen een bal naar elkaar aan het overgooien zijn. Als kijker wordt je gevraagd om de bal te volgen. Na het korte filmpje wordt gevraagd of je de gorilla hebt gezien. Bijna niemand heeft de gorilla opgemerkt omdat de focus lag bij de bal. Om het grotere plaatje te blijven zien en verbinding te houden met nieuwe informatie moet je regelmatig ontfocussen. Focus helpt je om werk gedaan te krijgen en ontfocussen helpt je om (nieuwe) verbindingen en informatie te kunnen opmerken. 

Wanneer je in de modus zit van ont-focussen dan ben je ook intuïtiever en creatiever. De beste ideeën ontstaan niet achter je bureau maar tijdens het wandelen of onder de douche. De modus van ont focussen is dus evenzeer nodig om je doelen voor de korte en lange termijn te behalen met meer gemak.

Stress is een belangrijke factor waardoor je blijft hangen in de focus modus. Stress vernauwt je aandacht naar een smalle focus. Wanneer stress niet omgezet wordt naar een fysieke actie dan gaat deze gespannen energie naar het denken toe. Hoofdzaken van bijzaken kunnen onderscheiden wordt daardoor bijvoorbeeld lastiger.

Stress kunnen herkennen en effectief kunnen managen is daarom erg belangrijk zodat je jezelf in een staat van ontspanning kunt brengen, de modus van ontfocussen. Je kunt dan met minder moeite meer bereiken. Wil je meer weten over het managen van stress? Doe dan mee met de masterclass  ‘Succes zonder stress

E-BOOK

Wil je leren hoe je met minder inspanning je missie en ambities kunt realiseren?

Download dan nu het e-book 
‘7 sleutels voor Authentiek Leiderschap’