Je bent de beste versie van jezelf wanneer je ontspannen bent

Wat hebben vakanties en Authentiek leiderschap met elkaar gemeen?

De ontspannen staat van waaruit je denkt en doet. Bij Authentiek Leiderschap valt het ploeteren en hard werken weg. Net zoals in vakanties. 

Denk eens terug aan een fijne vakantie waarin je kon ontsnappen aan de waan van de dag. Hoe voelde je je? Antwoorden die ik het meest hoor: het opgejaagde gevoel lost op, meer kunnen genieten, meer geluk ervaren. Herken je dit?

Wellicht herken je dan ook dat rust en ontspanning veel meer brengt dan alleen dat gevoel van welbehagen. Je staat meer open voor nieuwe ervaringen, je bent nieuwsgieriger. Je bent minder snel geïrriteerd of gekrenkt in contact met anderen. Er ontstaat vaak ook nieuwe inspiratie om problemen en uitdagingen aan te gaan. Je blik wordt ruimer waardoor je meer mogelijkheden en kansen ziet. Je staat dichter bij jezelf waardoor je beter je innerlijke stem van wijsheid kunt horen.

Dit alles bij elkaar noem ik het ‘vakantiegevoel’. Deze gemoedstoestand brengt het beste in jezelf naar boven! Het is niet iets wat je nog moet verwerven, je hoeft er niet voor op vakantie, maar het is er al. De rust en vrede is áltijd in jezelf aanwezig of je dat je daar nu bewust van bent of niet. Het is onrust, spanning, stress dat komt en gaat. De innerlijke rust is authentiek aan jou. 

De uitdaging is dus om het ‘vakantiegevoel’ te behouden in je werkomgeving zodat je het beste van jezelf kunt inbrengen in je werk. Hoe zouden je dagen eruit zien als je méér vanuit rust en vertrouwen kunt werken? Wat zouden ontmoetingen met collega’s en klanten je brengen wanneer je beter naar de signalen van je intuïtie kunt luisteren? Waar zou je staan met je team of afdeling als je méér kansen in problemen en uitdagingen zou zien?  

Het is de onrust en stress die slimme mensen domme dingen laat doen. Hoe komt dat? Omdat bij spanning delen van de hersenen tijdelijk geblokkeerd worden. Je kunt dan niet je volledig potentieel benutten. Dingen die je normaal goed afgaan, zoals het voeren van een lastig gesprek, gaan je minder goed af. Je functioneert nog wel, maar niet optimaal. Vaak zien we dat wel bij een ander, maar minder goed bij onszelf.

In de kern ben jij rust. Dat is één van de uitgangspunten bij Authentiek Leiderschap. Je werkelijke natuur is een ontspannen staat van zijn en tegelijkertijd een frisse mentale alertheid. Het trainen van vaardigheden in authentiek leiderschap is onder andere gericht op het kunnen behouden en verbinden met deze ruimte in jezelf. In het oog van de storm blijven ondanks wat er om je heen gebeurt, zoals: tegenvallende resultaten, kritiek, een project met vertraging en problemen, een opdracht die naar een ander gaat, collega’s die niet mee werken. 

Het gaat er niet om dat je deze situaties moet vermijden of voorkomen.  In een wereld die snel veranderd zijn er continu gebeurtenissen in onze omgeving die allerlei emoties in onszelf triggeren.

Het gaat erom dat je die kunt loslaten en er niet uren, dagen of weken mee rond blijft lopen. Acties die gekleurd worden door emoties hebben niet de kracht die je zou willen. Zonder die kleuring heeft je handelen meer impact en hoef je minder je best te doen. Kunnen terugkeren naar het oog van de storm maakt je veerkrachtig en wendbaar in een tijdperk van veranderingen.

Wanneer je de beste versie van jezelf bent dan werkt je intuïtieve brein optimaal. Gebruik maken van het intuïtieve brein in deze tijd is een noodzaak en geen luxe. Het cognitieve brein is verbonden met het verleden. Al je ervaringen en kennis zit erin opgeslagen. Het intuïtieve brein is verbonden met de toekomst. 

Je kunt niet meer alleen afgaan op je kennis en ervaringen uit het verleden. Deze bruikbaarheid ervan verslechterd omdat er door geheel nieuwe ontwikkelingen een nieuwe realiteit ontstaat die we niet eerder hebben meegemaakt. 

Je hebt een ander kompas nodig om besluiten te nemen en stappen te maken voor behalen van je doelen. Je intuïtieve brein laat altijd je volgende stap zien. Op die manier ontvouwt zich het pad om je ambities te realiseren. Intuïtie is voor iedereen anders en heeft vele vormen. Maar wat voor iedereen geldt: rust in jezelf is een voorwaarde is om deze signalen te herkennen en erkennen. 

Authentiek leiderschapsvaardigheden helpen je om de beste versie van jezelf te zijn, ongeacht de omstandigheden. De beste versie van jezelf nastreven is niet egoïstisch. Jij maakt deel uit van de oplossing. Dit heeft natuurlijk ook impact op je omgeving. 

Wil jij dit ook? Doe dan mee met de online bewustzijnstraining Geef je optimale zelf de ruimte.

E-BOOK